blank

blank

Sinds 19 mei weer binnenlessen!! (binnen corona-restricties)

English Nederlands

Komende evenementen

04/07/2021:Turn, Fun & Jump dag
5-9/07/2021:Laatste lessen muv senioractief & selectie
12-17/07/2021:Laatste lessen senioractief & selectie
17/07-29/08/2021:Zomervakantie
   Agenda ►...

KNGU logo

Sport & Cultuurkaart logo

Geschiedenis

Inhoud:

Onze identiteit

Oprichting

Een drietal enthousiaste leden van gymnastiekvereniging D.I.O. uit Den Haag - Nico Overbeeke, Piet Speelman en Suze van Heusden - moest bijna zeventig jaar geleden eigenlijk een afdeling van D.I.O. in Voorburg beginnen, maar in plaats daarvan hebben zij een eigen vereniging opgericht. Als commissie van aanbeveling fungeerden Hennie Korsman, gymnastieklerares te Voorburg, mr. J.W. Noteboom, burgemeester van Voorburg, en dr. J.H. Scheurer, personeelchef Van der Heem Den Haag.

Op 11 december 1952 was christelijke gymnastiekvereniging "Sport Ontspanning Spel" (S.O.S.) een feit, en is daarmee de oudste nog bestaande gymnastiekvereniging in Leidschendam-Voorburg. (S.O.S. was niet de eerste gymnastiekvereniging in Voorburg: J.O.V. bestond toen al, maar die was destijds niet aangesloten bij de Bond.)

Naam

De naam "Sport Ontspanning Spel" is door het lot bepaald. Alledrie de oprichters hadden een naam bedacht en op een briefje geschreven. Alle briefjes gingen in een hoed en daarr werd toen door Nico Overbeeke's broertje Arie willekeurig één papiertje uitgetrokken - en daar stond "Sport Ontspanning Spel" op. "Sport Ontspanning Spel" was de inbreng van Suze van Heusden, de andere twee suggesties waren "Corbulo Voorburg" (keuze van Piet Speelman) en "Semper Altius" (idee van Nico Overbeeke) - "Sport Na Arbeid" (SNA) was al eerder verworpen omdat dit niet van toepassing was op de jeugdleden.

Sport - jazeker, maar niet alleen dat. Het moet Ontspanning blijven, waarbij zeker de Speelse elementen niet vergeten mogen worden. Bij S.O.S. staat het plezier voorop, niet de prestatie.

Zie hier de verklaring van oprichter Nico Overbeeke van de naam "Sport Ontspanning Spel".

Clubkleuren

De verenigingskleuren rood en wit zijn afgeleid van het toenmalige gemeentewapen van Voorburg, dat bestaat uit een rode (keel) burcht op een witte (zilver) achtergrond.

Wel is het rood in de jaren 60 van de vorige eeuw verschoven naar helder rood onder invloed van de rode drukinkt van ons clubblad.

Logo

SOS logo oud 1 SOS logo oud 2 SOS logo nu

Het oorspronkelijke logo van S.O.S. was een half rood, half wit (schuin) wapenschild, met onderin de burcht uit het wapen van Voorburg en daarboven in wit/rood "S.O.S.". Het is in 1954 ontworpen door Aad Wiskerke (lid van D.I.O. Den Haag).

Later (vóór 1971, wellicht in 1969 t.g.v. van de veranderingen in ons clubblad?) werd het logo uitgebreid met in rood op een witte achtergrond een gymnast in handstand er bovenop en in een cirkel daar omheen "Chr. gymn. ver. Sport Ontspanning Spel".

In 1990 kregen we het huidige logo met in rood een gymnast in zweefstand met erboven "S.O.S." en eronder "Voorburg" op een witte achtergrond, ontworpen door René Mook.

Het S.O.S-logo is in de loop van de jaren op heel wat voorwerpen verschenen:


Vaandel

Ons verenigingsvaandel is net als ons logo in 1954 ontworpen door Aad Wiskerke en bevat ook het Voorburgse wapen.

SOS vaandel

Het S.O.S. vaandel werd op de avond van de allereerste uitvoering, op 27 januari 1955, aangeboden.
Uit de tijd dat we nog een drumband hadden en er gevaandelzwaaid werd zijn er ook nog andere vaandels, die tegenwoordig niet meer gebruikt worden.
Maar ons clubvaandel gaat al meer dan 60 jaar fier voorop bij de wedstrijden!


Signatuur & bondslidmaatschap

S.O.S. is een christelijke vereniging: in onze statuten staat dat wij de Bijbel als grondslag hanteren. S.O.S. was daarom ook lid van het KNCGV (Koninklijk Nederlands Christelijk Gymnastiek Verbond). In de Haagse regio waren in de vorige eeuw nog vele christelijke gymnastiekverenigingen actief, thans zijn daar behalve S.O.S. alleen nog c.g.v. Die Haghe en C.G.V. Scheveningen van over.

In Nederland werd in 1830 de eerste turnvereniging opgericht, waarna de turnsport in Nederland terrein won. Op 15 maart 1868 richtten zes Amsterdamse gymnastiekverenigingen het Nederlands Gymnastiek Verbond (NGV) op, als overkoepelende organisatie voor de sport. Bij het 50-jarig jubileum in 1918 werd het NGV het predikaat Koninklijk toegekend. In 1989 fuseerde de KNGV met de in 1921 ontstane Nederlandse Katholieke Gymnastiek Bond (NKGB) tot de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Bond (KNGB). En op 1 januari 1999 is het KNGB samen met het in op 26 maart 1910 opgerichte KNCGV gefuseerd tot de Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU), waarvan S.O.S. tegenwoordig lid is.

De KNGU bestond in 2018 150 jaar en is daarmee de oudste sportbond van Nederland! Ter gelegenheid van dit jubileum was er een expositie "150 jaar gymnastiek in bondsverband" op het bondsbureau in Beekbergen.

Clubkleding

SOS kledingstukken SOS embleem Door de jaren heen heeft S.O.S. diverse tenues gehad voor haar sporters en trainers.

Oorspronkelijk droegen de turnsters een wit blousje met korte mouwtjes en het SOS-embleem links op de borst (en het KNCGV-embleem op de linker schouder) en een wit rokje of pofbroekje. In 1971 werd er overgestapt op een bordeauxrood turnpakje (Helanca) zonder (meisjes) of met ¾ mouwen (dames, tevens optionele bordeaux legging) met SOS-embleem midden op de borst (en het KNCGV-embleem op de linker schouder); voor de marswedstrijden een wit cirkelrokje en witte sweater (ook met SOS-embleem). In 1977 kwam er een zwart-rood tricot turnpakje met ¾ mouw (voor dames met zwarte legging), in 1989 kregen ze een glanzend lycra zwart-rood-grijs turnpakje met lange mouwen (Agiva), in 2016 gingen we over op een velours zwart-rood-wit turnpakje met lange mouwen (TemaTurn/Agiva) en tegenwoordig (sinds 2018) dragen de turnsters een mouwloos zwart-rood-wit turnpakje (Turnstar).


Van 1997-2006 droegen de selectiemeisjes een eigen turnpakje van zwart velours met felgekleurde figuurtjes over de helft van het pakje (Ervy). De gezamelijke selectie met AVGV en later ook Gymnova draagt een pakje ontworpen door SOS-lid Alexandra van der Deijl.
De turners droegen oorspronkelijk een witte blouse met korte mouwen en het SOS-embleem links op de borst (en het KNCGV-embleem op de linker schouder) en een witte short (jongens) of pantalon (heren). In 1971 werd er overgestapt op een witte singlet met SOS-embleem midden op de borst (en het KNCGV-embleem op de linker schouder) en een witte korte broek (jongens) of pantalon (heren); voor de marswedstrijden een witte sweater (ook met SOS-embleem). In 1977 kwam er een zwart T-shirt (al dan niet met rode streep over de mouwen) of zwarte singlet met een rode korte broek (jongens) of een wit turnpak (heren), in 1989 kregen ze op een glanzend lycra zwart-rood-grijs singlet met een kort rood lycra broekje (Agiva). Sinds 2013 is het turnsinglet zwart-rood-wit en hoeft het broekje niet meer van lycra te zijn als het maar rood is.
De afdeling ritmische gymnastiek verving door de jaren het lichtblauwe jurkje met plissérokje voor een rood turnpakje met V-hals en witte bies en later door een zwart turnpakje met een rode V bij de hals en een zwarte, wijd-uitlopende broek.


De drumband wisselde intussen in 1975 voor de meisjes de rode sweater met SOS-embleem en de stijve witte plissérok in voor een leuk wit-rood jurkje en de jongens kregen in plaats van de rode sweater met SOS-embleem rood-witte blousons. Bij de majorettes hadden de rode capejes ook afgedaan.

De jazzdansers droegen oorspronkelijk een mouwloos blauw lycra turnpakje met roze ceintuurtje, een donkerblauwe legging en witte beenwarmers. Later gingen ze over op een zwarte jumpsuit met een witte pailletten-ceintuur en witte beenwarmers.

Voor de peuters/kleuters, dansgroepen en senior-actieflessen zijn er nooit kledingvoorschriften geweest.

Oorspronkelijk droeg de leiding min of meer hetzelfde tenue als de turn(st)ers - de trainsters hadden echter een wit plooirokje ipv een glad rokje en de trainers droegen een blouse met lange mouwen ipv korte mouwen. Daarna (eind jaren zestig?) werd er overgestapt op een witte sweater met SOS-embleem midden op de borst en daarbij voor de trainsters een zwarte legging en voor de trainers een witte pantalon. Vervolgens kwam er een outfit met een zwarte broek met wijd-uitlopende pijpen, een zwart koltrui en een rood vest en daarna een zwart trainingspak waarvan het jack een rode schouderpartij had. Vervolgens (jaren 80) droegen de vrouwen een witte trainingsbroek en polo met een rode sweater met SOS links op de borst en de mannen een zwarte trainingsboek en polo met dezelfde rode sweater. In 1997 kreeg de leiding zwarte trainingspakken waarbij het jack op de voorkant rode en witte blokken had en op de achterkant het SOS-logo in rood, en een wit T-shirt met op de voorkant in rood het SOS-logo. In 2002 kwam er een zwarte trainingsbroek, een wit T-shirt met in rood het SOS-logo en een rood fleece-jack (grijs van binnen) met in grijs het SOS-logo links op de borst. In 2006 gingen ze over op een zwarte trainingsbroek, een rood Adidas T-shirt met in wit het SOS-logo achterop en een rood vest/hoodie met in wit het SOS-logo achterop.Op de tentoonstelling in 2002 in museum Swaensteyn ter gelegenheid van ons 50-jarig jubileum waren de diverse SOS-tenues te zien:

De S.O.S. kleding was achtereenvolgens te koop bij: Sporthuis Voorburg (Kon. Julianalaan ) - m.u.v. de cirkelrokjes want die werden door nijvere leden gemaakt, Sporthuis Promenade (Herenstraat), Club Sport (Wielemakersslop), Splendid (Br. Ingenhoeslaan), Sporthuis AJ (Herenstraat, Rijswijk), Dynamic Sportswear (Damlaan, Leidschendam ), Sport 2000 (Kon. Julianaplein) en SportEmotion (online / Pesetastraat, Barendrecht).

Vanaf 1978 had S.O.S. een 2e hands kledingbeurs. Mw. T. Koopman heeft dat "winkeltje" in gedragen S.O.S.-kleding tot 1996 gedreven en vervolgens mw. C. Hubers tot 2018.

Lessen

Locaties

S.O.S. is destijds begonnen in de Christelijke Nationale School (kreeg na 1959 de naam Van Wassenaer Hoffmanschool) aan de Rozenboomlaan, een gymnastieklokaal met een houten vloer waar je "horendol" van werd. In december 1961 mocht S.O.S. de net geopende Vlietschool in gebruik nemen. De meeste van de in de beginjaren gebruikte gymnastieklokalen zijn al lang niet meer in gebruik, zoals de Christelijke Nationale School, Julianaschool (Van Sevenbergestraat), Van Faukenbergeschool (Van Faukenbergeplein), Potgietschool (Aart v.d. Leeuwkade), Groen van Prinstererschool (Paradijsstraat - hebben we van 1958-2014 gebruik van gemaakt!) en Vlietschool / Streekschool (Marcellus Emantslaan - tegenwoordig onderdeel van ROC Mondriaan), omdat ze niet meer voldoen aan de huidige eisen of inmiddels niet meer bestaan. Ook de ir. G. de Rooyschool / Beatrixschool (Hendrik van Boeijenlaan), Prof. Casimirschool (Plaats van Middendorp), Emmaschool / De Vijverhof (Vijverhof), Pius X school (Heeswijkstraat), Daltonschool (Loolaan) en De Driemaster (Spinozalaan - vroeger Ireneschool) worden niet meer door S.O.S. gebruikt.

We maken momenteel gebruik van De Parachute (Van Lodensteynstraat - vroeger Corbuloschool), turnhal Cascade (Delflandlaan), sporthal Essesteyn (Elzendreef), De Lusthof (Lusthofstraat) en Nicolaas Beets (Beetslaan in Rijswijk).

Er was altijd gebrek aan geschikte accommodatie in onze gemeente: al in 1962 pleitte S.O.S. voor een echte sporthal en meer en betere gymnastiekzalen. Samen met de andere gymnastiekverenigingen uit Leidschendam-Voorburg (AVGV en Gymnova) zijn we er na vele jaren lobbyen bij de gemeente in geslaagd om een echte turnhal in Voorburg gerealiseerd te krijgen (bij De Dijsselbloem)! Deze turnhal, met verende vloer, valkuilen, tumblingbaan, tampoline etc. is in het najaar van 2018 gereed gekomen.

Materiaal

De Christelijke Nationale School had gymnastiekmatten van kokos (tegenwoordig nog gebruikt als deurmat) waaraan je je openhaalde, houten bruggen die bij gebruik piepten, kraakten en wrikten en geschraagd moesten worden bij sommige oefeningen, ijzeren ringen (soms met leer omwikkeld), een springplank die meer diende als verhoging en oploopplank want er zat geen enkele vering in, en een "tremplinplank" met oude wagenveren die bij elke sprong verschoof. Evenwichtsbalk, lange mat, brug ongelijk en minitramp waren er toen nog niet.

De eerste spanbrug (voor De Driemaster) kreeg S.O.S. in 1994, de dubbele minitramp in 1998, de opblaasbare tumblingbaan in 1999, de beklede balken in 2008, de pegases in 2009 en de plankoline in 2013. In de turnhal hebben we sinds 2018 de beschikking over een verende vloer, valkuilen, saltogordels, een vast tumblingbaan en een grote trampoline.

Heerlijk dat we in de loop van de tijd al die verbeteringen en vernieuwingen mochten meemaken en er mee mogen werken. Hierdoor zijn de mogelijkheden groter en het oefenen prettiger en veiliger geworden.

Selectie

Hoewel S.O.S. niet gericht is op topsport maar op breedtesport (het plezier is belangrijker dan de prestatie), werd in 1961 besloten keurploegen in het leven te roepen (oorspronkelijk geleid door Piet Speelman, Renze Mook en Joke Spanhoff) om getalenteerde turn(st)ers de gelegenheid te bieden zich wat verder in te turnsport te bekwamen. Dit bleef echter beperkt tot 1 keer in de week extra trainen, naast de gewone les, omdat S.O.S. de belasting en eisen voor de topsporters te hoog vindt en bovendien de topsport niet ten koste wil laten gaan van de meerderheid van recreatieve sporters. Desondanks hebben we altijd goede resultaten op wedstrijden weten te behalen. In 1970 werd een keurploeg voor 11-14 jaar ingesteld en in 1972 ook voor 7-9 jaar.

Tussen 2010 en 2018 heeft S.O.S. vanwege gebrek aan een selectietrainer geen eigen selectie gehad - talentvolle kinderen trainden bij de selectie van AVGV. Sinds 2018 hebben we in turnhal Cascade een gezamenlijke selectie met onze zusterverenigingen AVGV (Voorburg) en Gymnova (Leidschendam).

We hebben sinds maart 2015 ook een freerunning-selectie, maar die doet niet aan wedstrijden mee omdat freerunning geen wedstrijdsport is.

Niet-turnlessen

Bij S.O.S. kun je niet alleen terecht voor gymnastiek en turnen!

Joke Spanhoff-Jongedijk heeft in de beginjaren van de ritmische gymnastiek (met bal, hoepel, lint, springtouw en destijds ook tamboerijn) daar een belangrijke bijdrage aan geleverd door het geven van ritmiek-cursussen aan leid(st)ers van de bond. Vanaf 1959 tot 1985 had S.O.S. lessen ritmische gymnastiek, opgezet door Joke. Mevrouw Van Oosten heeft de lessen vele jaren begeleid op de piano.

In 1980 zijn we gestart met jazzgymnastiek. Met erg goede resultaten werd door de ritmische /jazz-groepen deelgenomen aan de bondskampioenschappen: in de periode 1970-1982 werden vele bondskampioenstitels en 1e en 2e prijzen behaald, soms zelfs met de perfecte score van 10 punten. Jazzgymnastiek ging in 2006 over in jazzdans, dat in 2010 stopte. In 2008 begon S.O.S. met lessen in streetdance / hip-hop, in 2012 aangevuld met moderne dans. In 2018 zijn de danslessen wegens gebrek aan belangstelling ter ziele gegaan.

Ook bieden we al heel lang onder diverse namen "fitness" aan. Dat begon in 1974 met wat toen simpelweg huisvrouwengymnastiek genoemd werd. Later heette dat gym-fit, aerobics/bodyshape, dans-aerobics/steps of sportfit. In het seizoen 2009-2010 deden we mee met de Zumba-rage. Tegenwoordig bieden we senior-actief aan.

Al sinds 1977 speelde een heren-volleybalteam van S.O.S. recreatieve toernooien. Dat is ooit ontstaan uit de conditietraining van de heren senioren, de in 1965 opgerichte ABC (Anti Buik Club) van Piet Speelman. Uiteindelijk was dat geen gymnastiekuur meer maar een recreatief volleybaluur. In 2012 is dat opgedoekt wegens langdurige onderzetting en verhuisd naar AVGV.

Freerunning, de nieuwste loot aan de gymnastiek-stam (sinds juni 2013 een officiële discipline van de KNGU), bieden we sinds 2013 aan en is een groot succes.


Vrijwilligers

Gelukkig hebben we door de jaren heen altijd kunnen rekenen op een groep enthousiaste bestuursleden, een grote groep deskundige technische leiding en vele andere vrijwilligers. Zij hebben S.O.S. gemaakt tot wat het was en is, en zij deden dat geheel belangeloos. Hulde aan allen die aan S.O.S. hebben bijgedragen voor zoveel inzet!

Bestuur

Het eerste SOS bestuur bestond uit: Nico Overbeeke (voorzitter), Ab Muiselaar (penningmeester) en Corrie Kroon (secretaris). De afspraak was dat twee jaar na oprichting de bestuursleden hun woonplaats in Voorburg moesten hebben, vandaar dat er al in april 1955 een bestuurswissel kwam.

De eerste voorzitter van SOS was oprichter Nico Overbeeke (1952-1955). Van 1955-1966 was Jan Smallenbroek († 1981) voorzitter. Daarna werd deze functie achtereenvolgens overgenomen door Rien Bol (1966-1988; † 2007), Jan van Batenburg (1988-1990; † 2021), Veronica Jongeneel (1991-1996), Richard Bakker (1997-2001), René Mook (2001-2007) en - na een voorzitterloos tijdperk van 10 jaar - Ilse Dijkman (sinds 2017).

[ Foto's afscheid René Mook ]

De eerste penningmeester was Ab Muiselaar (1952-1955). Zijn taak werd na 2 jaar overgenomen door Renze Mook, maar die legde zijn functie neer toen hij in 1958 trainer werd en werd opgevolgd door mej. V.d. Linde. In 1961 was dhr. J. Korenstra penningmeester. Andere penningmeesters van S.O.S. waren: mw. A.J. Verwoerdt (1962?-1967), dhr. W.C. Meijer (1967-1981), Rien Bol (hij heeft van 1981-1988 "tijdelijk" het penningmeesterschap en het voorzitterschap gecombineerd en is toen van 1988-1994 alleen penningmeester geworden), Richard Bakker (1994-1996), Rob Bergen (1996-2009) en Tirza van Rijn (2009-2017). Tegenwoordig is het drie"man"schap Kelly van Rijsingen, Marije van der Togt en Wouter Herrmann verantwoordelijk voor de financieën van S.O.S.

De eerste secretaris was Corrie Kroon (1952-1955), zij werd opgevolgd door Alida (Lida) en Karel van Gameren. C.F. Franx was secretaris in 1961. Mej. P. van Oosterhoudt was secretaris tot 1969, daarna volgden dhr. J.Th. van Oosterom (1969-1982), Wim Mulder (1982-1983), dhr. W.C. Meijer (1984-1985), mevr. M.A.A. van Croonenburg (1986-1988), Paulien de Jong (1989-2000), Marga Rijnsburger (2000-2006), Martijn Elgersma (2006-2007), Rob Kleiweg (2007-2012), Wouter Visser (2014-2015), Vian Gast (2015-2017) en Patrick Rugebregt (sinds 2017).

Leiding / Technische Commissie

De allereerste leidersploeg werd gevormd door Piet Speelman, Suze van Heusden, Hennie Korsman en Nico Overbeeke (de laatste twee tot 1955). De technische leiding bestond in de beginjaren uit de dames Van Heusden, Jaspers, Trapman en Koesman en de heren Speelman en Pieters. Eind vijftiger / begin zestiger jaren kwamen hiervoor in de plaats Renze Mook, Joke Jongedijk (later Spanhoff) en Dicky van de Kwakenaat. In de jaren zeventig en tachtig opgevolgd door Joke van Aken (later Van Polanen), Lenne Versteeg-Gerrits en Kitty Rutten (later De Quant).

Een groot aantal van de trainers heeft vele jaren bij S.O.S. les gegeven: Joke Spanhoff-Jongedijk (1956-2014; † 2015), Piet Speelman (1952-1995; † 2014), Renze Mook (1958-1981; † 2005), Joke van Polanen - Van Aken (1969-2004), Kitty de Quant-Rutten (sinds 1984), Trudi Janssen-Vendel (1994-2015), Lenne Versteeg-Gerrits (1972-1993), René Mook (1976-1998), Jos Boersma (1978-1993), Hanneke van der Loo (1979-1997), Marja Versteeg (1981-2003) en Jeannette van Schijndel (1981-1994).

[ Foto's Joke Spanhoff 40 jaar les ]          [ Foto's Joke Spanhoff 50 jaar les ]
[ Foto's Kitty de Quant 25 jaar les ]           [ Foto's afscheid Joke Spanhoff ]

Ledenadministratie

Oorspronkelijk berustte de ledenadministratie bij de (2e) penningmeester: vanaf 1968 tot 1994 heeft Hanny Meijer de ledenadministratie erbij gedaan. Connie de Bakker heeft het van 1994-2004 gedaan, waarna Rebecca Trott het tot 2010 heeft overgenomen. Tegenwoordig wordt de ledenadministratie door een tweeman(vrouw)schap vervuld: Laura Bergen en Marion van Lierop (tot 2015) / Paméla de Ruiter (2015-2017) / Sylvia van Broeckhuijsen (sinds 2017).

De ledenadministratie was oorspronkelijk een papieren kaartenbaksysteem. Rien Bol heeft dat in 1989 geautomatiseerd en in een Q&A database (voor DOS) gezet. Op 1 januari 2006 ging S.O.S. over op het VLA (VerenigingsLedenAdministratie) pakket van de KNGU (voor Windows). Sinds 1 september 2009 gebruiken we DigiMembers, het on-line ledenadministratie-/contributiesysteem van de KNGU.

lidmaatschapskaart Q&A database VLA DigiMembers

Activiteiten

(Onderlinge) wedstrijden

Elk jaar houden we onderlinge wedstrijden, oa. in de Vlietschool/Streekschool (jaren '70 t/m '90), De Parachute en sporthal Essesteyn (sinds 19??). De onderlinge wedstrijden zijn vooral bedoeld als een sportieve krachtmeting voor de recreatieve leden (die meestal verder geen andere wedstrijden doen), maar ook een gelegenheid voor de leden om elkaar te leren kennen en om aan hun familieleden en bekenden te laten zien wat ze geleerd hebben, en een contactmoment voor ouders, bestuur en leiding.

Daarnaast deden we vaak met succes mee aan gewestelijke toogdagen en landelijke bondsdagen, kring- en springwedstrijden en adspirantendagen. Tegenwoordig nemen we deel aan de Turn & Fundagen, de Open Pijnackerse Springwedstrijden, de ringenzwaaidagen en de divisiewedstrijden van ons rayon.

Uitvoeringen en demonstraties

Toen S.O.S. in 1955 drie jaar bestond, trad de vereniging voor het eerst in het openbaar op bij het bevrijdingsfeest. De eerste uitvoering vond plaats op 27 januari 1955 in het Forum Filmtheater in de Herenstraat (nr. 6/8 - hoek Raadhuisstraat). Daar werd gewerkt op een podium ter grootte van een halve gymzaal: als de heren op de hoogbrug een handstand maakten dan zaten ze met hun voeten in de coulissen en er kon met groepjes van hooguit 8-10 personen een oefening worden gedaan. In 1961 hebben we daar eveneens uitvoeringen gegeven.

In 1962, 1964 en 1966 hebben we uitvoeringen gegeven in de "Dierentuin" in Den Haag (waar nu het Provinciehuis staat). In 1968 hebben we tesamen met andere gymnastiekverenigingen een uitvoering gegeven t.g.v. de opening van sporthal De Vliegermolen.

Demonstraties (Tuinlustterrein) en marsen met drumband kwamen regelmatig voor. We hebben ook wel meegedaan aan de Scala Gymnastica's van de bond.

Jubilea

Verenigingsjubliea werden meestal gevierd met uitvoeringen en feestavonden:

Vakantiepret

In de jaren zeventig hield S.O.S. met Hemelvaart en Pinksteren kampeerweekenden in Heerde (Gld) en Drunen (N-Br.).
De KNCGV organiseerde in de zomervakantie sportkampen op "De Paalberg" in Ermelo, waaraan ook S.O.S.-leden op eigen initiatief deelnamen.

In de jaren negentig gingen we de laatste les voor de zomervakantie met z'n allen zwemmen (oa. in het Golfslagbad op Scheveningen). Van 2004-2016 gingen we in de zomervakantie een week naar het KNGU Zomerkamp (ZoKa) in Beekbergen, waarbij S.O.S. de inschrijvingen en begeleiding regelde. In de herfstvakantie doen we sinds 2010 mee aan de springdagen in Sommelsdijk. De senior-actief groepen organiseren meestal zelf een uitje of buitenactiviteit in of net voor de zomervakantie.

Jeukom

In de eerste jaren bloeide het verenigingsleven met allerhande niet-gymnastische nevenactiviteiten. Zo waren er vaak contactavonden met toneel en dans.

In de periode 1968-1990 was de vereniging een echte jeugdcommissie (Jeukom) rijk (één van de eerste jeugdcommissies van de KNCGV), om het contact tussen de (jeugd)leden en het bestuur te bevorderen en de contacten tussen de leden onderling te vergroten. Wim Rullman was de eerste voorzitter en in totaal hebben zo'n 52 jongelui zich hiervoor ingezet, waaronder Emmy Scholten, Conny van Walraven, Jos Boersma, Wim Mulder, Diana Borsboom, René Mook en Kitty Rutten.

Jeukom organiseerde allerlei activiteiten om de leden de gelegendheid te geven elkaar ook buiten de lessen om op een andere manier te leren kennen, w.o.: auto- en fietspuzzeltochten, eet- en dansavonden, kleutermiddagen, knutselmiddagen (bv. kerststukjes maken), sinterklaasfeest, dagje dierentuin, etc.

Afnemende interesse bij de leden voor nevenactiviteiten en gebrek aan nieuwe Jeukom-leden hebben Jeukom uiteindelijk de das omgedaan. Maar S.O.S. organiseert nog steeds diverse nevenactiviteiten, zoals de jaarlijkse sinterklaasmiddag en thema-disco.

Drumband

Bijna 12½ jaar - van eind 1963 tot eind 1975 - had S.O.S. ook een drumband die was opgericht om de vereniging te kunnen begeleiden bij allelei evenementen, zoals propagandamarsen en kringmarsen. Ook gaf zij shows tijdens uitvoeringen en onderlinge wedstrijden en verleende zij medewerking aan activiteiten buiten gymnastiekverband, zoals de avondvierdaagse, collectes, lampionoptochten en Koninginnedag. Als één van de drie Voorburgse korpsen (en de enige van een sportvereniging!) blies S.O.S. een aardig partijtje mee.

Oorspronkelijk bestond de band behalve uit tamboers en majorettes ook nog uit hoornblazers en pijpers, maar het teruglopen van het ledenaantal leidde er uiteindelijk toe dat het bestuur eind 1975 besloot de drumband op te heffen. Op 16 december 1975, tijdens de onderlinge wedstrijden, gaf de SOS-band haar laatste optreden.

Nieuwsvoorziening

Clubblad

Het eerste nummer van ons clubblad verscheen in mei 1959. Dat was toen nog een los blad papier met enkele belangrijke mededelingen erop. Tot januari 1961 verscheen het erg onregelmatig.

Vanaf januari 1961, toen Rien Bol de redactie op zich nam, verscheen het S.O.S.- clubblad maandelijks (vanaf no. 10). Het werd toen ook een echt krantje, met een nieuw, kleurig jasje met het SOS-embleem en advertenties en binnenin mededelingen, verslagen, uitslagen, puzzels, etc. De benaming was "SOS Nieuws en Mededelingen". Die krantjes moesten met de hand worden gestencild (op een vreselijk slechte stencilmachine), gevouwen, geniet en voorzien van - meer dan 600 handgeschreven! - adressen (jarenlang geschreven door mevr. R. Rietveld). Ze werden gedrukt met rode inkt - dat kwam omdat de vereniging voor een koopje papier kon krijgen als we er een bus rode inkt bij overnamen. We hebben zelfs onze verenigingskleuren op die kleur rood aangepast. Eind 1969 kreeg het clubblad de naam "Salto's op Schrift", die bedacht was door Emmy Scholten (andere suggesties waren "de SpOns", "Seinen van S.O.S." en "Het Sosje").

In maart 1973 ontstond de eerste redactiecommissie, waarvan Ben van Walraven de eerste voorzitter werd, bijgestaan door zijn vrouw Rudy die het typewerk verzorgde. In april 1977 ging het voorzitterschap over naar Emmy Scholten. Het clubblad kreeg in mei 1978 een andere omslag, bedacht door dhr. Rietveld. In juli 1980 nam Carolien Spaans het voorzitterschap van de redactiecommissie over. Met ingang van 1985 werd de tekst van de Salto's gewoon zwart i.p.v. rood gedrukt. In april 1985 kregen we de beschikking over een offset-machine waardoor plaatjes en tekeningen mogelijk werden. Ons clubblad kreeg toen ook een andere omslag en een nieuwe redactrice: Gerda van Starrenburg, in januari 1986 opgevolgd door Jeanne de Jong. Dankzij de automatisering van het ledenbestand konden vanaf 1989 de honderden adreslabels voor de Salto's worden uitgeprint in plaats van met de hand geschreven.

Vanwege de langdurige vacture voor redacteur verschenen de Salto's op Schrift sinds 1993 weer als een mededelingenblad dat bij de contributie-acceptgiro werd gevoegd en werd de nummering herstart bij 1. Jos Boersma werd in 1993 de nieuwe redacteur. Vanaf 2003 staan de Salto's on-line op de website. In 2005 werd de Salto's weer een echt krantje. Het laatste nummer verscheen in mei 2011.

Tegenwoordig is de nieuwsvoorziening richting de leden overgenomen door de website en sinds december 2017 geven we een maandelijkse nieuwsbrief uit via e-mail.

Moderne (sociale) media

In 1998 had S.O.S. al een e-mailadres, cgv.sos@tref.nl . Dat veranderde in 2002 in cgv.sos@wanadoo.nl . In 2004 kregen we, tegelijk met onze website, ons eigen domein: sos-voorburg.nl .

In 2004 kreeg S.O.S. al een eigen website (www.sos-voorburg.nl), ontworpen en beheerd door Tirza van Rijn. In 2007 gevolgd door een Hyves (in 2013 verdwenen omdat Hyves stopte als sociaal netwerk) en in 2012 door een Facebook-pagina (https://www.facebook.com/GymnastiekverenigingSOS). Ook staan er diverse S.O.S.-filmpjes op YouTube.

Statistieken

Over de eerste jaren van S.O.S. is niet zo veel statistische informatie beschikbaar.

Ledenaantallen

Bij de oprichting van S.O.S. waren er 80 leden, na een jaar waren dat er al 200 en in 1957 waren er 423 leden ingeschreven. Rond het midden van de jaren zestig van de vorige eeuw was het ledental uitgegroeid tot 722 en bij het tienjarig jubileum was S.O.S. de grootste vereniging van Voorburg. Het zakte daarna weer wat af naar 554 in 1971, maar in 1978 werd het recordaantal van 803 leden behaald. Daarna liep het terug tot 413 leden in 1996, waarna het weer steeg tot even boven de 600 begin 2010. Momenteel zijn we terug op ongeveer het aantal uit de beginjaren.

Het ledental loopt de laatste jaren gestaag terug. De tijden veranderen, gymnastiek spreekt niet meer zo aan. Er zijn enorm veel andere sporten gekomen, waaraan met name de middelbare scholieren de voorkeur geven. Aan de andere kant is het nieuw opgekomen freerunnen enorm populair, vooral onder jongens.

Financiën

De oudst bekende financiële gegevens betreffen 1957 en toen bedroegen de totale uitgaven ƒ 6.266. In 1961 kwam dat boven de ƒ 10.000 , in 1976 werd de ƒ 50.000 overschreden, in 1984 kwamen we boven de ƒ 100.000, tien jaar later zaten we nog steeds ongeveer op dat bedrag, terwijl de begroting voor 2014 zo'n € 67.000 was.

In 1957 was er nog geen sprake van subsidie. Dat begon begin jaren zestig met een paar honderd gulden, in 1972 was het al ƒ 3.700 en in 1982 ƒ 24.100. De subsidieperikelen eind jaren zeventig, waarbij de gemeente een achterstand van jaren had in de definitieve vaststelling van de subsidie en de subsidie uiteindelijk veel lager uitviel dan waar S.O.S. op gerekend had, waren aanleiding voor penningmeester Wim Meijer om (in 1981) af te treden. In 1992 was de subsidie opgelopen tot ƒ 28.000 plus ƒ 9.000 gewenningsubsidie-zaalhuur en bedroeg in 2011 nog ruim € 15.000. Maar de subsidiekraan is dichtgedraaid en de gemeentesubsidie werd in 3 jaar afgebouwd totdat die in 2015 geheel afgeschaft is en de vereniging nu helemaal "op eigen benen" staat.

In 1952 zou 1 uur zaalhuur 3 kwartjes gekost hebben (met of zonder subsidie?). In 1977 was dat zestien gulden met subsidie. In de jaren tachtig stegen de zaalhuren enorm t.g.v. landelijk regels naar zo'n dertig gulden per uur. Tegenwoordig ligt dat zo rond de twintig euro.

In de jaren vijftig en zestig spaarden S.O.S.-leden spaarzegeltjes voor S.O.S. om geld in te zamelen. Ook werden er donateurs geworven. In de jaren zeventig zamelde S.O.S. oud papier in om een extra centje bij te verdienen. Sinds 1987 doen we mee met de Grote Clubactie om het materiaalfonds te spekken, en dat levert elke jaar een paar duizend euro op.

Van 1952 tot ongeveer het "koperen" bestaan van S.O.S. werd de contributie contant geïncasseerd op de lessen of aan huis opgehaald - als je betaald had, kreeg je het clubblad. In 1961 kreeg S.O.S. een gironummer, wat de contributie-inning aanzienlijk vergemakkelijkte. Per april 1982 stapten we over op contributiebetaling via acceptgiro. Op 1 januari 2002 gingen we net als heel Nederland over van de gulden naar de euro. Per 1 januari 2006 zijn we (tegelijk met de invoering van het administratiepakket VLA) voor de contributie-inning overgestapt van acceptgiro's op automatische incasso.

De eerste contributie in 1952 bedroeg ƒ 0,90 per maand. In 1958 was die al gestegen tot ƒ 1,85 p.m.; in 1971 tot ƒ 4,- p.m.; in 1981 tot ƒ 6,25 p.m.; in 1991 tot ƒ 38,25 per kwartaal; in 2004 tot € 102 per jaar en bedraagt in 2018 € 163,78 per jaar.

Lesuren

In 1958 werd er gymnastiek bedreven in 22 lesuren. In 1962 waren dat er 30 en groeide via 40 uren in 1977 naar een maximum aantal van 47 in 1986. De laatste jaren schommelt dat rond de 35 lesuren.